Nu creste la noi in mod natural, dar o gasim in orice supermarket. Rodia este printre putinele specii de fructe recomandate de medici in locul medicamentelor.
Rodia are beneficii nebanuite pentru sanatate. Contine de trei ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde. In plus, are efecte anti-imbatranire si lupta impotriva unor maladii precum cancerul, Alzheimer, boli de inima. Este recomandat femeilor gravide deoarece se spune ca protejeaza creierul fatului, scurteaza travaliul si grabeste nasterea. Rodia are, insa, efecte benefice si asupra fertilitatii, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, mentine tensiunea arteriala la cote normale si scade colesterolul rau.
Despre rodii se stie ca sunt sanatoase, insa un studiu recent, pentru care s-au cheltuit 2 milioane de lire sterline, a vrut sa arate care anume sunt proprietatile fructului. Cercetarea a scos la iveala faptul ca rodiile, consumate frecvent, previn bolile de inima.
Un extract din planta a fost dat celor 60 de voluntari in fiecare zi, timp de o luna, sub forma de capsule. A fost monitorizat efectul, la fel procedandu-se si in cazul subiectilor care primisera placebo. S-a observat ca celulele nu se mai deteriorau in ritmul considerat normal, atat la nivelul creierului, cat si la al muschilor, ficatului, rinichilor si pielii.
Se crede ca rodiile incetinesc oxidarea ADN-ului, un fenomen absolut normal, inevitabil odata cu trecerea vremii. In mod interesant, cele mai active ingrediente nu se gasesc in sucul fructului, ci in pielita alba, dintre fruct si coaja, si chiar in samburi.
Rodiile contin mai cu seama Vitamina A, C si E, dar si fier si antioxidanti. Despre rodie dintotdeauna s-a spus ca este un super-fruct, ea reusind sa neutralizeze radicalii liberi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu