Stim ca sunt dulci, oricand putand sa ne potolim pofta de dulce consumand cateva fructe. Este vorba despre curmale. Bogate in zaharuri, sunt o sursa importanta de minerale (fier, potasiu, magneziu, calciu, mangan, cupru, zinc, fosfor, sulf, seleniu si fluor) si vitamine (vitamina A, complexul B, vitamina K). Curmalele sunt mai bogate in aminoacizi decat merele, portocalele sau bananele.
Curmala este unul dintre cele mai bune energizante naturale.
Se recomanda consumul de curmale in perioadele de efort fizic si
intelectual, dar si pe timpul iernii pentru intarirea sistemului
imunitar, recomandate fiind persoanelor anemice, celor epuizate sau in
convalescenta, copiilor in crestere. Doar unul sau doua soiuri de curmal
au o concentratie modesta de fier, restul au un continut mult mai mare.
Acest lucru, impreuna cu energia usor de asimilat, le fac un aliment
ideal pentru cei care sufera de anemie si afectiuni care produc oboseala
cronica.
Curmalele imbunatatesc digestia. Fiind un laxativ
natural, trateaza diverse tulburari intestinale si ajuta la mentinerea
unei flore intestinale normale. Gama larga de aminoacizi prezenti in
aceste fructe neutralizeaza hiperaciditatea sucului gastric, prevenind
astfel arsurile. Consumul regulat de curmale ajuta la mentinerea unui
control asupra ritmului de crestere a organismelor patologice si, prin
urmare, la mentinerea florei intestinale normale.
Unul dintre principalele avantaje ale consumului de curmale este
capacitatea acestor fructe de a mentine un sistem nervos sanatos,
datorita continutului bogat de potasiu.
Magneziul continut
de curmale tonifica muschii si intarzie imbatranirea, evitand
acumularea deseurilor alimentare. Curmalele exercita o actiune benefica
si asupra prostatei si rinichilor.
Cercetarile sustin ca un aport ridicat de potasiu poate sa reduca
riscul de accident vascular cerebral cu 40%. Fructele ajuta la cresterea
in greutate, in afectiunile cardiovasculare si ale cancerului.
Curmalele ajuta la mentinerea starii de sanatate a inimii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu