Sucul de morcov face minuni pentru ficat

Morcovul nu poate fi considerat doar o leguma, ci si o planta cu multiple virtuti terapeutice, radacina plantei consituind un rezervor de vitamine, minerale si fibre. In tratamentele naturiste, fitoterapeutii recomanda nu doar preparatele pe baza de radacina de morocv, ci si remedii din seminte uscate sau frunze.

Continutul biochimic al morcovului, extrem de diversificat, explica multiplele efecte benefice in hranirea intregului organism si in mentinerea sanatatii. Radacinile au un continut ridicat de carotenoizi (ce dau culoarea portocalie), in principal beta-caroten care este transformat de organism in vitamina A, numita vitamina frumusetii, cu efecte directe asupra pielii, inimii si sistemului imunitar. Morcovul contine B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, ceea ce explica necesitatea unui  consum sustinut de radacini in caz de avitaminoze severe. In plus, nu trebuie omisa bogatia de saruri minerale, absolut necesara cresterii si mentinerii starii de sanatate: fier (7%), potasiu, fosfor, calciu, magneziu. „Radacina morcovului are proprietati antianemice, vitaminizante, imunostimulatoare de aparare contra infectiilor.

La nivelul aparatului digestiv are actiuni antidiareice, antiseptice, antibiotice, antihemoragice, sedative, fluidizante biliar, regeneratoare hepatic, cicatrizante gastric si intestinal. Pentru aparatul respirator are insusiri expectorante. In circulatia sangelui este hipotensiv, vasodilatator, detoxifiant, depurativ, hipoglicemiant si stimulator al formarii globulelor rosii si a hemoglobinei. La ochi este un neintrecut ameliorator al acuitatii vizuale datorita continutului ridicat de beta-caroten si vitamina A.

Sucul de morcov

Una dintre formele cele mai recomandate de consum este sucul de morcov proaspat preparat, care pastreaza intacta toata gama de vitamine si saruri minerale pe care aceasta miraculoasa radacina le contine. Usor de preparat (prin stoarcerea la mixer a radacinilor bine spalate si curatate), acesta poate fi consumat in forma concentrata sau diluat cu apa, consituind o adevarata portie de sanatate. Iata cateva dintre afectiunile pe care le poate trata consumul sucului de morcov:

- pentru mineralizarea organismului, cresterea imunitatii si a rezistentei la infectii este indicat consumul a 100-300 ml de suc pe zi, de preferat dimineata, pe stomacul gol;

- consumul a 100 de ml de suc pe zi, timp de 3 saptamani, are efecte contra viermilor intestinali, inclusiv teniaza;

- consumul a un litru de suc pe zi ajuta in tratarea bolilor de rinichi, in marirea acuitatii vizuale, in refacerea ficatului dupa hepatita, ciroza si ascita si in marirea secretiei biliare;

- consumul de suc de morcov amestecat cu putina smantana proaspata are rolul de a imbunatati calitatile gustative;

- daca sucul este amestecat cu lapte dulce, devine un excelent expectorat pentru bolnavii cu afectiuni pulmonare, astm bronsic, tuberculoza;

- amestecand 100 ml suc cu 100 g miere se obtine un remediu cu actiuni antiseptice, hranitoare si cicatrizante in vindecarea ranilor, a eczemelor uscate sau supurande, a infectiilor externe, a afectiunilor bucale si a leziunlor mucoaselor.

- amestecul a 300 ml suc de morcovi si 180 ml suc de spanac este recomandat pentru a trata hipertensiunea arteriala, ateroscleroza, diabetul si diferite afectiuni ale aparatului digestiv (colite, constipatie, gastrita hiperacida), pneumonie si bronsite, diverse afectiuni cutanate (acnee, eczeme, furunculoza);

- amestecul de suc de morcov cu miere de albine sau cu felii de lamaie are proprietati reconfortante, diuretice si vermifuge. Totodata este un excelent remediu contra afectiunilor gatului si un bun energizant (se bea cate o cana dimineata sau inainte de mese).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu