Morcovul nu poate fi considerat doar o leguma, ci
si o planta cu multiple virtuti terapeutice, radacina plantei consituind
un rezervor de vitamine, minerale si fibre. In tratamentele naturiste,
fitoterapeutii recomanda nu doar preparatele pe baza de radacina de morocv, ci si remedii din seminte uscate sau frunze.
Continutul biochimic al morcovului, extrem de diversificat, explica
multiplele efecte benefice in hranirea intregului organism si in
mentinerea sanatatii. Radacinile au un continut ridicat de carotenoizi
(ce dau culoarea portocalie), in principal beta-caroten care este
transformat de organism in vitamina A, numita vitamina frumusetii, cu
efecte directe asupra pielii, inimii si sistemului imunitar. Morcovul
contine B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, ceea ce explica necesitatea unui
consum sustinut de radacini in caz de avitaminoze severe. In plus, nu
trebuie omisa bogatia de saruri minerale, absolut necesara cresterii si
mentinerii starii de sanatate: fier (7%), potasiu, fosfor, calciu,
magneziu. „Radacina morcovului are proprietati antianemice, vitaminizante, imunostimulatoare de aparare contra infectiilor.
La nivelul aparatului digestiv are actiuni antidiareice,
antiseptice, antibiotice, antihemoragice, sedative, fluidizante biliar,
regeneratoare hepatic, cicatrizante gastric si intestinal. Pentru
aparatul respirator are insusiri expectorante. In circulatia sangelui
este hipotensiv, vasodilatator, detoxifiant, depurativ, hipoglicemiant
si stimulator al formarii globulelor rosii si a hemoglobinei. La ochi
este un neintrecut ameliorator al acuitatii vizuale datorita
continutului ridicat de beta-caroten si vitamina A.
Sucul de morcov
Una dintre formele cele mai recomandate de consum este sucul de
morcov proaspat preparat, care pastreaza intacta toata gama de vitamine
si saruri minerale pe care aceasta miraculoasa radacina le contine. Usor
de preparat (prin stoarcerea la mixer a radacinilor bine spalate si
curatate), acesta poate fi consumat in forma concentrata sau diluat cu
apa, consituind o adevarata portie de sanatate. Iata cateva dintre
afectiunile pe care le poate trata consumul sucului de morcov:
- pentru mineralizarea organismului, cresterea imunitatii si a
rezistentei la infectii este indicat consumul a 100-300 ml de suc pe zi,
de preferat dimineata, pe stomacul gol;
- consumul a 100 de ml de suc pe zi, timp de 3 saptamani, are efecte contra viermilor intestinali, inclusiv teniaza;
- consumul a un litru de suc pe zi ajuta in tratarea bolilor de
rinichi, in marirea acuitatii vizuale, in refacerea ficatului dupa
hepatita, ciroza si ascita si in marirea secretiei biliare;
- consumul de suc de morcov amestecat cu putina smantana proaspata are rolul de a imbunatati calitatile gustative;
- daca sucul este amestecat cu lapte dulce, devine un excelent
expectorat pentru bolnavii cu afectiuni pulmonare, astm bronsic,
tuberculoza;
- amestecand 100 ml suc cu 100 g miere se obtine un remediu cu
actiuni antiseptice, hranitoare si cicatrizante in vindecarea ranilor, a
eczemelor uscate sau supurande, a infectiilor externe, a afectiunilor
bucale si a leziunlor mucoaselor.
- amestecul a 300 ml suc de morcovi si 180 ml suc de spanac este
recomandat pentru a trata hipertensiunea arteriala, ateroscleroza,
diabetul si diferite afectiuni ale aparatului digestiv (colite,
constipatie, gastrita hiperacida), pneumonie si bronsite, diverse
afectiuni cutanate (acnee, eczeme, furunculoza);
- amestecul de suc de morcov cu miere de albine sau cu felii de
lamaie are proprietati reconfortante, diuretice si vermifuge. Totodata
este un excelent remediu contra afectiunilor gatului si un bun
energizant (se bea cate o cana dimineata sau inainte de mese).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu