Ti s-a intamplat vreodata sa te trezesti dimineata si sa iti acoperi imediat gura cu mana pentru ca cel de langa tine sa nu iti simta respiratia urat mirositoare? Una din patru persoanesufera de halitoza - termenul medical pentru respiratia urat mirositoare, iar la varste mai inaintate procentul poate ajunge chiar la 50%.
Halitoza este de obicei cauzata de igiena dentara defectuoasa. Totusi si alti factori pot fi implicati incluzand: boli ale gingiei, dinti cariati, boli ale glandelor salivare, infectii ale tractului respirator, dieta inadecvata, constipatie, fumat, febra, diabet, indigestie, disfunctii ale ficatului sau rinichilor sau abuzul de alcool. Aceasta problema poate fi remediata prin dieta. Iata ce alimente, consumate zilnic, alunga respiratia urat mirositoare:
1. Condimente
Multe
plante va pot improspata respiratia: .patrunjelul, coriandrul, menta,
tarhonul, eucaliptul, rozmarinul si cardamomul. Dar dintre toate
acestea, cele mai eficiente sunt:
cardamomul: este o mare sursa de
cineol antiseptic, care este extrem de eficient in distrugerea
bacteriilor daunatoare si indeparteaza mirosul gurii.
- eucaliptul:
se gaseste in multe odorizante de respiratie si apa de gura, deoarece
contine, de asemenea, un nivel ridicat de cineol.
- patrunjelul: este foarte bun deoarece contine un nivel ridicat de clorofila, care ajuta la debarasarea organismul de toxine.
Clorofila are, de asemenea, un efect de dezodorizare puternic.
2. Probiotice
Mirosul
fetid al respiratiei se datoreaza unor compusi volatili ce contin
hidrogen sulfurat format prin descompunerea microbiana a resturilor
alimentare din cavitatea bucala. Probioticele va ajuta in acest sens,
mai ales salivarius Lactobacillus, care este, de asemenea, cunoscut
pentru ca previne sangerarea gingiilor, formarea cariilor dentare, a
aftelor. Consumati zilnic iaurt si kefir.
3. Fibre
Numeroase
probleme cu respiratia provin de fapt din intestin, mai degraba decat
din cavitatea orala, iar fibrele ajuta in acest sens. Fructele si
legumele bogate in fibre cum sunt merele, portocalele, morcovii, mango
sau telina curata gura prin stimularea cantitatii de saliva, care se
stie protejeaza impotriva dezvoltarii florei bacteriene in exces.
4. Vitamina C
Consumati
portocale, kiwi, grapefruit, kale, sparanghel, broccoli si orice alt
fruct sau leguma bogate in vitamina C. Sunt doua motive pentru care
vitamina C este eficace in mentinerea respiratiei proaspetei. Unul:
reduce mucusul si cantitatea de toxine din organism, care sunt o cauza
majora a halitozei, iar in al doilea rand neutralizeaza bacteriile.
Fumatorii ar trebui sa acorde o atentie speciala pentru ca fumatul
distruge vitamina C.
5. Apa
Este cea mai
simpla si mai accesibila cale de a preveni halitoza. Daca esti
deshidratat corpul tau incearca sa conserve umiditatea prin scadera
cantitatii de saliva. Iar saliva este incredibil de eficienta in
curatarea cavitatii orale si diminuarea bacteriilor care produc mirosul
greu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu