In timpul iernii avem mai multa nevoie de alimente calde (supe, ceaiuri),
pentru a ne incalzi si parca ni se face foame mai des. Iata de ce ne
putem ingrasa mai repede acum, mai ales daca nu obisnuim sa facem
miscare.
Citricele
Iarna este bine sa includem cat mai des in dieta portocale,
mandarine, lamai si kiwi. Acestea sunt sursa importanta de vitamina C,
un „intaritor” pentru sistemul imunitar si, de asemenea, ne ajuta sa
combatem oboseala. In plus, vitamina C este indispensabila pentru
producerea colagenului, proteina care asigura supletea si elasticitatea
pielii, precum si rezistenta la frig.
Lactatele
In sezonul rece, este indicat sa consumam zilnic lactate. Acestea
sunt sursa de vitamina D, care, in mod normal, este sintetizata in urma
expunerii la soare. Si cum iarna ducem lipsa de soare, sursele
alimentare ale acestei vitamine sunt mai mult decat necesare.
Unul dintre cele mai sanatoase lactate este iaurtul natural cu
bifidobacterii si lactobacili, sursa de probiotice. Aceste
microorganisme vii asigura echilibarea bacteriilor din flora
intestinala. Probioticele ajuta procesul de digestie, contribuie la
absorbtia substantelor nutritive, avand un efect benefic asupra
sistemului imunitar. Varza murata, kefirul si alte lactate fermentate
sunt surse de probiotice.
Pestele gras
Acizii grasi Omega 3 din pestele gras (somon, ton) sunt o „mana de
ajutor” pentru imunitate. Aceste substante apara organismul de raceli si
de alte infectii respiratorii. In plus, acizii grasi Omega 3 sunt
benefici si pentru sanatatea psihica, pecum si pentru par. Este indicat
sa mananci peste de doua ori pe saptamana.
Fructele uscate
Pentru ca fortifica sistemul imunitar, fructele uscate sunt
indicate mai ales iarna, cand oferta de fructe proaspete nu mai este asa
de bogata ca in restul anului. In plus, ele sunt benefice si in cazul
unor afectiuni respiratorii specifice mai ales sezonului rece. Ele
furnizeaza corpului energia de care are nevoie, combat anemia, carenta
de vitamine si sunt un laxativ natural.
Fructele uscate trebuie consumate insa cu prudenta de persoanele
predispuse la obezitate, pentru ca sunt bogate in calorii, carbohidrati
si glucide. Stafidele contin fibre, antioxidanti, vitamine, minerale,
fier, potasiu si calciu, insa au un continut ridicat de fructoza, motiv
pentru care sunt indicate cu moderatie diabeticilor.
Bogate in potasiu, mineral care regleaza tensiunea arteriala,
smochinele sunt benefice si in cazul celor cu probleme digestive (in
special in afectiunile biliare), in bronsita, laringita si in astenii.
Sursa de fier, curmalele sunt recomandate anemicilor, persoanelor aflate
in convalescenta si celor cu probleme intestinale.
Legumele
Iarna, obisnuim sa mancam mai putine cruditati, mai ales legume.
Acest lucru nu este sanatos, pentru ca legumele crude sunt sursa de
enzime, fibre, vitamine si minerale. Prepararea termica scade din
valoarea nutritiva a legumelor.
Pentru a remedia situatia, poti incerca, de pilda, sa transformi
morcovul crud intr-o gustare. De asemenea, serveste cat mai des salate
din legume pe care le gasesti acum (varza, sfecla, ceapa). Cand prepari
mancare, ai grija sa nu tii prea mult pe foc legumele.
Alcoolul nu te incalzeste
Multe persoane au convingerea ca se incalzesc daca beau un pahar cu
tarie atunci cand sunt temperaturi scazute. Pe moment, este adevarat ca
bautura induce o senzatie usoara de incalzire, insa aceasta este
insotita de pierderi importante de caldura, din cauza vasodilatatiei. La
persoanele care consuma alcool se pot instala mai repede degeraturile
si hipotermia.
Nu sari peste micul dejun
Auzi adesea cat de important este sa iei micul dejun. Insa iarna,
mai mult decat in alte anotimpuri, prima masa a zilei este necesara
pentru a-ti oferi energia de care ai nevoie in prima parte a zilei
pentru a face fata frigului.
La micul dejun, este recomandat sa consumi paine integrala, omleta
cu branza, paine cu unt, iar un pahar cu suc de portocale, de pilda, iti
va furniza doza zilnica necesara de vitamina C.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu