► SPANACUL, important în cura de primăvară
Spanacul este un excelent remineralizant, laxativ și
depurativ. Este un util antianemic recomandat pentru convalescenți și
în hemoragii. Acționează ca activator al secreției pancreasului. Este
și tonic cardiac și are efect hipotensiv. Favorizează creșterea
copiilor. Este contraindicat în artrite, reumatism, gută și pietre la
rinichi. Se consumă ca atare în salate sau gătit. Se evită încălzirea
în exces. În astenii fizice și depresii, este bine să se bea un pahar
de suc proaspăt de spanac în fiecare dimineață. Semințele au un bun
efect laxativ. Se face o infuzie din două lingurițe de semințe de
spanac la o cană cu apă. Se bea la nevoie.
► URZICA, antianemic
Urzica are recomandări variate și este considerată a fi pe
lângă aliment, un veritabil medicament. Stimulează secrețiile gastrice,
intestinale și pancreatice. Are un conținut ridicat de clorofilă, fier
și vitamina C. Accelerează generarea de hematii și este de real folos
în anemii. Frunzele foarte tinere se opăresc și se pot consuma sub
formă de salată împreună cu frunze de păpădie și salată verde, cu puțin
ulei și lămâie. Se poate face și suc. Se bea amestecat cu apă (o parte
suc de urzică, cinci părți apă). Se beau zilnic 80-100 ml. Se poate
face și infuzie din frunze uscate din una-două linguri la o cană cu
apă. Se beau trei căni pe zi.
► LOBODA, sursă de vitamine
Loboda de grădină este o plantă diuretic-depurativă,
remineralizantă și vitaminizantă. Este cu precădere recomandată în
afecțiuni ale ficatului, rinichilor și ginecologice. Se consumă ca
atare sau în preparate culinare. Se întrebuințează sub formă de salată
din frunze tinere, pentru aportul de vitamina C și de minerale.
Semințele au efect vomitiv și purgativ.
MĂCRIȘUL ȘI ȘTEVIA, MINERALIZANTE
Măcrișul și ștevia au proprietăți depurative, diuretice,
ușor laxative, tonice și mineralizante. Au un conținut ridicat în
vitamina C, calciu, potasiu, fier și magneziu. Chiar dacă sunt atât de
bune, au și contraindicații: ulcerul, gastrita hiperacidă, colicile
renale și pietrele la rinichi. Se pot consuma ca atare, sub formă de
salate sau în preparate culinare. Se poate face și o infuzie din 20-30 g
de frunze la un litru de apă. Au un bun efect și în uz extern, în
abcese și furuncule, pe care le ajută să se matureze. Se pun cataplasme
calde cu frunze de ștevie sau măcriș și un volum egal de untură.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu