Capsunile albesc dantura

Ce e indicat să consumăm pentru a preveni durerile, pătarea smalţului sau chiar ruperea danturii.
În consecinţă, se realizează o spălare mai bună a particulelor de mâncare, se diminuează aciditatea fructelor şi putem lupta mai eficient cu cariile.
Apa - la fel ca saliva, apa ne ajută să clătim zaharurile şi acidul de pe dinţi. Totodată, conţine fluor sau minerale ce fortifică dinţii şi îi protejează de eroziune. Fluorul se găseşte şi în pasta de dinţi pentru adulţi, cea pentru copii neavând în general fluor pentru a evita acumularea unei cantităţi mai mare decât poate corpul celor mici să asimileze.
Laptele şi brânzeturile - laptele şi brânzeturile sunt principala sursă de calciu din alimentaţia noastră, iar calciul este principalul mineral care ne întăreşte dinţii şi oasele. Mai mult, anumite minerale din brânză repară smalţul dinţilor ce poate fi crăpat de la băuturi sau alimente acide, de la alimente dure sau diferenţa de cald şi rece.
Salatele - spanacul, rucola şi orice tip de salată verde sunt bogate în fier şi ne ajută să ţinem colesterolul sub control, ajută digestia, dar, poate cel mai important, necesită masticaţie mai mult decât alte alimente. Astfel, ne curăţăm dinţii în timp ce mâncăm pentru că aceste salate conţin multă apă şi, în acelaşi timp, producem multă salivă.
Căpşunele - vine sezonul lor şi ne bucurăm să îţi spunem că acestea sunt un mare aliat al zâmbetului sănătos; conţin acid malic, un înălbitor natural pentru dinţi. Atenţie însă că seminţele lor pot intra între dinţi şi pot fi greu de îndepărtat. Asigură-te că ai aţă dentară pentru o curăţare corectă!

Uite ce alimente dăunează!

Specialiştii atrag atenţia că anumite alimente ne pot distruge dinţii. Iată patru dintre ele:
- Dulciurile tari, cu zahăr (bomboane, acadele, dropsuri mentolate,  sau caramele). Acestea conţin foarte mult zahăr, unele se lipesc de dinți și favorizează apariția bacteriilor și cariilor.
- Covrigii - alegem uneori covrigii pentru o gustare pentru că ne gândim că nu sunt dulci și nu ne afectează dinții. Însă carbohidrații din covrigi sau biscuiți  se transformă în zaharuri foarte repede în cavitatea bucală afectând smalțul dinților. Atenţie și la chipsurile din cartofi sau cartofii prăjiți.
- Vinul - roșu sau alb, ambele colorează și dăunează smalțului, fiind și unele dintre alimentele ce conțin acid eroziv. De fapt, o regulă foarte simplă ne spune că acele alimente care pătează fața de masă și îngrijorează o gospodină ne vor păta la fel de tare și dinții. În aceeași categorie intră și cafeaua sau ceaiul negru!
- Murăturile - greu de crezut, dar murăturile afectează smalțul puternic, din cauza acidității lor rezultate în urma conservării, cauzând în unele cazuri uzura mai rapidă a dintelui. E recomandat să nu mâncăm murături mai mult de o dată pe zi și atunci cu un aliment care să compenseze aciditatea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu