Ce sa invatam de la japonezi sa traim mai mult
Inceputul unui nou an este un moment in care multi dintre noi ne propunem sa mancam mai sanatos. Japonia, cu o reputatie la nivel mondial pentru sanatate si longevitate, este un loc bun pentru a cauta indicii despre cum putem face acest lucru.
O mare parte din starea buna de sanatate a natiunii insulei este atribuita numarului mare de fructe de mare consumate in dieta traditionala.
Cu toate acestea, potrivit Ministerului japonez al Sanatatii, Muncii si
Asistentei Sociale, prefectura cu cea mai mare speranta de viata este
Prefectura Nagano, care nu are iesire la mare. Barbatii din aceasta
prefectura au continuat sa fie cei mai sanatosi din tara din 1990 pana
in prezent, iar femeile din Nagano a luat primul loc in 2013,
intrecandu-le pe cele din Okinawa, care au trecut pe locul 3 in spatele
femeilor din Prefectura Shimane.
In 2013, un studiu al Ministerului Sanatatii a plasat speranta de
viata pentru locuitorii Nagano la 80.88 ani pentru barbati si 87.18 ani
pentru femei - mediile nationale pentru acelasi an sunt 79.59 si 86.35.
Oamenii de Nagano nu numai ca traiesc mai mult, ci raman sanatosi
si activi. 26,1 la suta din locuitorii prefecturii de peste 65 ani
continua sa fie activi in campul muncii, spre deosebire de 20,4, media
la nivel national, potrivit Biroului de Statistica al Ministerului
Afacerilor Interne si Comunicatiilor.
Situatia era destul de diferita in urma cu 50 de ani. Nagano din
prezent a fost odata parte din Shinano no kuni (provincia Shinshu), o
zona care a avut o dieta bogata in sare similara cu multe regiuni -
sarea era necesara pentru a pastra produsele alimentare de-a lungul
iernilor lungi si reci. Alimente murate si sarate precum nozawana zuke,
frunzele conservate de nozawana (un tip de nap) pentru care este
renumita zona, era mult mai sarat decat in prezent. In 1965, locuitorii
Nagano au consumat mai multa sare decat orice alta zona din tara si, nu
in mod surprinzator, cele mai importante cauze de deces la acel moment
erau accidentele vasculare cerebrale si alte boli legate de
hipertensiune arteriala.
La inceputul anilor 1980, Nagano a inceput sa abordeze aceasta
problema in mod serios, pornind de la nivelul orasului si satului si
facand treptat modificari la nivelul intregii prefecturi. Problema
cantitatii de sare consumate a fost prima abordata. Oamenii au fost
incurajati sa reduca consumul de supa miso la o data pe zi in loc de
fiecare masa, pentru a manca o cantitate mica de legume murate in loc de
un bol plin, si sa nu bea tot sosul sarat folosit la taiteii de hrisca
(Nagano este foarte apreciat pentru calitatea hristii). Prin metode
moderne de congelare, consumul de legume proaspete - cele care nu au
fost murate cu sare - a fost incurajata, de asemenea.
Importanta stilului de viata sanatos, nu doar de a trai mai mult, a
fost pusa in evidenta. Acest mod de gandire a fost reprezentat
printr-un slogan care a fost folosit pentru prima data in Nagano pentru a
promova un stil de viata sanatos, si a castigat de atunci atentia la
nivel national. Sloganul este "pin pin korori" - sa fii pin pin (vioi si
energic) in viata, si sa moara korori (rapid si fara durere).
Locuitorii de toate varstele din Nagano dau mai putin decat media
nationala pe asistenta medicala (care include retete pentru medicamente,
vizite la medic si cheltuieli de spitalizare).
Potrivit sondajului de opinie national din 2012 cu privire la
sanatate si nutritie, consumul mediu de legume de catre rezidentii din
Nagano a fost de 379 de grame pe zi pentru barbati si 365 de grame
pentru femei - cele mai mari portii din tara. In 2012, un locuitor din
Nagano a consumat in medie aproximativ 70 de grame mai multe legume
decat media nationala, scrie Japan Times.
Cheia pentru a intelege de ce oamenii din Nagano au fost capabili
de a-si schimba obiceiurile alimentare pot consta in varietatea de
alimente pe care au fost dispusi sa le incerce de-a lungul timpului. In
lipsa unor surse de alimente usor de obtinut, in special in timpul
iernii, chiar hachinoko (larve de albine) si lacustele erau o optiune,
iar carnea de cal a fost mult timp o delicatesa locala. O dieta cu multe
legume si mare varietate de alimente pare a fi o formula buna pentru o
alimentatie sanatoasa in orice moment.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu