Ciupercile Champignon sunt foarte apreciate pentru gustul lor placut si
pentru culoarea lor alba. Intrebuintarea lor culinara dateaza de la
inceputul secolului al XX-lea.
Ciupercile Champignon contin 2,1% proteine aproape complete, aproximativ
la fel ca si cartofii, dar cu o treime mai putine calorii (25
kcal/100g) decat acestia. Ele sunt bogate in vitaminele B1, B2, niacina,
folati, precum si in minerale (potasiu, fosfor, fier) si microelemente.
Pe de alta parte, sunt sarace in vitamina C si calciu, si nu contin
practic deloc provitamina A sau E. Se digera incet, iar uneori cu
dificultate din cauza chitinei pe care o contin si a naturii proteinelor
lor, care sunt bogate in acizi nucleici. Insa, nu sunt recomandate in
caz de guta.
Ciupercile
Champignon sunt deosebit de benefice in regimul alimentar datorita
actiunii lor antidiabetice. Continutul lor foarte scazut de carbohidrati
(3,45%) si foarte abundent in proteine si vitaminele din complexul B,
contribuie la acest efect.
Studiile au aratat ca ciupercile Champignon reduc nevoia de insulina pentru a regla glucoza din sange.
Ca si diabeticii, persoanele obeze pot manca ciuperci Champignon
datorita senzatiei de satietate pe care acestea o confera si
continutului lor caloric scazut (daca nu sunt prajite sau gatite cu
ulei).
Unele studii sugereaza ca ciupercile proaspete pot avea un oarecare
efect cancerigen din cauza continutului lor de agaritina, insa alte
studii neaga acest lucru. Ca masura de preventie, cel mai bine este sa
nu le servim crude, ci fripte la cuptor sau sotate cateva minute in
putin unt cu patrunjel.
Ciupercile isi pastreaza gustul si aroma destul de bine daca sunt pastrate in conserve, la congelator si, mai ales, uscate.














0 comentarii:
Trimiteți un comentariu