Mancarurile picante sunt savuroase, insa nu oricine le poate tolera. Cei care au un stomac de fier trebuie sa stie ca ardeiul iute contine capsaicina,
care poate accelera metabolismul si ajuta organismul sa arda calorii
intr-un mod rapid. Acest lucru este explicabil de faptul ca aceasta
substanta (capsaicina) creste temperatura corpului si ritmul cardiac,
intensificand activitatea acesteia. In plus, studiile au demonstrat ca
persoanele care consuma alimente condimentate, mananca mai putin.
Beneficii pentru inima
Ardeiul iute ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii prin
stimularea capacitatii organismului de a dizolva cheagurile de sange.
Cercetarile au demonstrat ca nivelurile scazute de colesterol LDL sau
colesterol rau s-au diminuat atunci cand ardeiul iute a fost introdus in
dieta unei persoane, reducandu-se astfel riscul de accident vascular de
la nivelul inimii, potrivit doctorulzilei.ro. Capsaicina din ardeiul
iute, reduce inflamatia – indentificata ca un factor favorizant pentru
bolile de inima. In plus, statisticile arata ca, in culturile in care se
consuma in mod frecvent alimente condimentate, rata manifestarii
infarctului miocardic si a accidentelor vasculare cerebrale, este mult
mai scazuta.
Imbunatatirea functiei sistemului circulator
Alimentele condimentate stimuleaza circulatia sanguina si ajuta la
scaderea tensiunii arteriale. Cand o persoana consuma mancare
condimentata, temperatura corpului creste, ca si fluxul sanguin, iar
activitatea inimii este intensificata. Ardeiul iute ajuta si la
consolidarea peretilor vaselor de sange, intrucat acesta este bogat in
vitamina A.
Lupta contra cancerului
Multe studii au concluzionat ca un consum regulat de ardei iute si
curry reduce riscul dezvoltarii cancerului. Capsaicina incetineste
cresterea celulelor canceroase si, in unele cazuri, acestea sunt
distruse fara sa fie afectate celulele din jur. in tarile in care
dietele sunt bogate in capsaicina, in mod traditional (India, Mexic),
anumite forme de cancer sunt manifestate intr-o proportie mult mai mica.
Favorizeaza digestia
Condimentele optimizeaza activitatea digestiva, cresc fluxul de
sange catre stomac si sustin calitatea mucoasei acestuia. Capsaicina,
ajuta la eliminarea bacteriilor specifice bolii helicobacter pylori si
contribuie la prevenirea sau vindecarea ulcerului gastric. Cu toate
acestea, daca apar arsuri stomacale din cauza alimentelor condimentate,
se va administra un antiacid pentru ameliorarea simptomelor si pentru
neutralizarea acidului gastric.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu