Alimente pe care nu ar trebui sa le mancati daca vrei sa aveti un ficat sanatos
Alimentele care sunt deosebit de daunatoare pentru ficat sunt cele care sunt bogate in sodiu, cum ar fi bacon, carnati; alimente procesate, cum ar fi mese congelate, biscuiti si chipsuri ambulate, sos de soia si gratar, conserve, sare si legume conservate. In general, ar trebui sa evitati alimentele bogate in sodiu si grasimi.
Mancati suficient
Desi este important sa fiti atenti cu ceea ce mancati, este de
asemenea esential sa consumati cantitatea de nutrienti de care aveti
nevoie pentru a nu pierde mult in greutate. Prin urmare, este important
de a avea la indemana o lista de alimente pe care le puteti manca si ca
dieta sa varieze pentru a manca suficient.
Apa, sucurile, laptele, supele, ciorbele si toate alimentele bogate in lichide, inlusiv fructe si legume, trebuie consumate cu masura.
Fast-food-ul
Alimentele de tip fast-food afecteaza organismul la nivelul tuturor
functiilor si organelor lui, insa sunt extrem de periculoase in special
pentru ficat.
Majoritatea acestor preparate contine ingrediente grase si aditivi
alimentari daunatori. Ele bombardeaza organismul cu calorii inutile
(goale, care nu ofera nicio substanta nutritiva esentiala), care
formeaza in corp depozite de grasime si sodiu.
In conditiile in care ficatul este responsabil in procesarea
grasimilor, consumul frecvent al acestor alimente duce la formarea
depozitelor de grasimi direct in ficat, ceea ce duce la deteriorarea si
chiar blocarea functiilor lui.
Alimentele bogate in proteine
O dieta bogata in proteine creste semnificativ aportul acestor
substante nutritive in organism, iar asta se intampla adesea in urma
excluderii altor tipuri de nutrienti. Acest lucru inseamna ca persoanele
care mananca foarte des produse cu proteine au tendinta de a priva
organismul de alte substante nutritive esentiale pentru sanatate.
Din pacate, adoptarea unui astfel de regim, cel mai adesea cu
scopul de a slabi, suprasolicita ficatul si il deterioreaza, afectand
grav sanatatea intregului organism. Ficatul are, printre altele, si
rolul de a metaboliza proteinele, insa atunci cand sunt in exces, el
trebuie sa depuna de 2 ori mai mult efort decat in mod obisnuit, si pot
aparea astfel probleme la nivel de functionare.
Dieta bogata in proteine prezinta riscuri hepatice foarte mari la
persoanale care sufera deja de afectiuni ale ficatului, deoarece
contribuie la degenerarea sau agravarea acestor boli.
Alimentele cu colesterol
Cresterea nivelului de colesterol rau din sange mareste
considerabil riscul de a dezvolta o boala hepatica. Colesterolul este un
tip de grasime care se gaseste in special in produsele alimentare de
origine animaliera. Aceste grasimi se gasesc in special in
- carne rosie, grasa;
- creveti;
- galbenus de ou;
- frisca;
- margarina;
- maioneza;
- organe de animale;
- unt.
Pentru prevenirea aparitiei afectiunilor hepatice, medicii
recomanda limitarea consumului acestui tip de alimente si cresterea
consumului de alimente de origine vegetala
- cereale integrale;
- fructe;
- legume.
Acestea ajuta la scaderea nivelului colesterolului rau din sange si imbunatateste functiile ficatului.
Alimentele grase
Produsele grase sunt bogate in calorii si contribuie la cresterea
colesterolului rau din sange, trigliceridelor si riscului de obezitate,
atunci cand sunt consumate in exces. Toate aceste efecte reprezinta
factori de risc pentru bolile de ficat.
Cele mai nocive alimente grase pentru ficat sunt
- untura;
- margarina;
- unt;
- carne grasa;
- frisca;
- branza;
- piele de pasare;
- prajeli;
- dressing-uri cremoase de salata;
- prajituri;
- produse de patiserie;
- maioneza.
In locul acestora, medicii sfatuiesc persoanele predispuse la
probleme hepatice sa isi conceapa dieta din fructe si legume, dar si din
preparate gatite in mod sanatos (la aburi, fierte, copate sau la
gratar).
Alimente care trebuie limitate in dieta zilnica
Alcoolul
Excesul de alcool dauneaza grav ficatului. Cantitatea de alcool
recomandata pentru prevenirea problemelor hepatice este de maxim doua
pahare pe zi la barbati si doar unul singur la femei.
In cazul in care exista deja diagnostic de afectiuni hepatice,
atunci se recomanda evitarea completa a oricarei surse de alcool.
Dulciurile si alimentele cu continut crescut de zahar
Dulciurile precum bomboanele, acadelele, bauturile racoritoare sau deserturile sunt foarte bogate in calorii.
Excesul de calorii reprezinta un factor de risc crescut pentru
obezitate, care isi pune amprenta asupra sanatatii ficatului. Acestea
trebuie consumate cu masura si doar ocazional. Pot fi inlocuite cu
fructe proaspete, prajituri facute din ingrediente naturale si fara
zahar, iaurturi cu fructe si alte alternative sanatoase.
Sodiul sau alimentele cu sare
Excesul de sare din organism conduce la retinerea apei in organism
si la umflarea anumitor parti ale corpului, in special a fetei, mainilor
si picioarelor, dar si la probleme serioase ale ficatului. Produsele
alimentare cu continut exagerat de sare sunt
- mezelurile;
- legumele conservate;
- semipreparatele;
- fast-food-ul;
- sosurile de salate;
- chips-urile;
- supele la plic,
- vegeta sau delicat.
Lichidele
In cazul in care organismul are tendinta sa retina apa, este mai indicat sa se reduca cantitatea de lichid consumata zilnic.
Apa, sucurile, laptele, supele, ciorbele si toate alimentele bogate in lichide, inlusiv fructe si legume, trebuie consumate cu masura.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu