Planta medicinala a anului 2016 este chimenul
Chimenul (Carum Carvi) este planta medicinala a anului 2016.
Cercul de studiu „Istoria dezvoltarii plantelor medicinale” de la
Universitatea din Wuerzburg, Germania, a selectat chimenul una din cele
mai vechi plante aromatice din Europa, drept planta medicinala a anului
2016.
Multi oameni stiu chimenul ca fiind un condiment, dar planta are si un efect tamaduitor,
recunoscut stiintific. Chimenul a fost cunoscut de milenii si s-au
gasit seminte in mormantul lui Tutankamon. Descoperirile arheologice au
demonstrat ca planta era cunoscuta si folosita in asezarile din Epoca de
Piatra. Carol cel Mare a fost cel care a pus chimenul pe lista
plantelor medicinale.
In scop medicinal, sunt utilizate fructele plantei, Ele
contin ulei esential, substanta carvona, drept ingredient principal.
Carvona se mai gaseste in marar si in coaja mandarinelor. Uleiul
esential stimuleaza glandele digestive. Potrivit profesorului Johannes
Gottfried Mayer, conducatorul cercului de studiu, chimenul are efecte
benefice asupra sanatatii noastre, fiind antimicrobian si avand o
actiune antispasmodica. De asemenea, chimenuul este un remediu foarte
bun impotriva simptomelor de colon iritabil si un antiinflamator
intestinal. „Vrem sa aratam ca exista plante care pot concura cu
medicamentele de sinteza si care au mai putine efecte secundare” a spus
Mayer.
Uleiul din seminte de chimen ajuta impotriva crampelor usoare din
zona gastrointestinala, impotriva balonarii si flatuentei. Compania
Europeana pentru Terapia cu Plante Medicinale (ESCOP) a extins aplicarea
chimenului la copiii cu gaze la stomac si la cei cu sindromul Roemheld.
In cazul acestui sindrom, apar dureri in piept si dureri de inima,
precum si sentimente de anxietate si atacuri de panica, motivul pentru
toate acestea fiind acumularea de gaze in stomac si in intestine.
Ceaiul de chimen este folosit si impotriva pierderii poftei de
mancare, reumatismului, colicilor la sugari, respiratiei urat
mirositoare si problemelor digestive. Planta este utilizata si in
bucatarie, pentru a condimenta diferite feluri de mancare din varza,
cartofi, fasole, gulas, se foloseste pentru a mura varza, dar si in
paine, produse de patiserie sau branza. Chimenul se gaseste in Europa si
in Asia. Creste spontan pe marginea drumurilor, in pajisti si prefera
solurile argiloase.
Din Cercul de studiu „Istoria dezvoltarii plantelor medicinale” fac
parte istorici medicali, medici, farmacisti si biologi. Din anul 1999,
acestia aleg ca planta medicina a anului pe cea care are o cultura
interesanta si o istorie in medicina, efectele ei asupra sanatatii
fiind examinate in studii clinice si farmacologice. In 2014, patlagina a
fost planta medicinala a anului, in 2015, sunatoarea, iar in 2016 este
chimenul.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu