Momordica charantia este un tip de vita de vie tropicala si subtropicala din familia Cucurbitaceae,
crescuta in principal pentru fructul sau comestibil, unul dintre cele
mai amare dintre toate fructele cunoscute pana la aceasta data. Pepenele amar este numele cel mai des utilizat iar in alte limbi poate fi gasit sub numele goya (Japonia), ampalaya in Tagalog si multe altele, in functie de regiunea unde se gaseste.
Nu
se cunoaste cu exactitate regiunea de unde a aparut pepenele amar insa
zonele in care se cultiva intens acest fruct amar sunt Asia de sud si
sudest, Africa, Caraibe si China.
Planta care da nastere acestui
fruct ajunge la o inaltime de 5 metri, are frunze de 412 cm. Curios
este ca fiecare planta are flori de sex masculin cat si feminin de
culoare galbena. Fructul, cel putin cel din China, are o lungime de
20-30 cm si are un aspect ridat, asemanator unui castravete. Motivul
pentru care pepenele amar are acest nume este continutul de momordicina, substanta care ii da acest gust incredibil de amar.
Pepenele
amar este folosit in bucataria chineza ca garnitura la fripturile de
porc, in supe si, de asemenea, sub forma de ceai. In regiuni precum Asia
de sud si Indiile Vestice, fructul este pregatit cu cartofi si servit
cu iaurt. In bucataria Punjabi pepenele amar este asezonat cu condimente
foarte picante si apoi prajit in ulei.
Calitatile terapeutice ale pepenelui amar
In medicina traditional asiatica, pepenele amar a fost utilizat ca medicament de foarte mult timp. Acesta stimuleaza foarte bine digestia insa poate agrava starea celor care sufera de gastrita sau ulcer. Este utilizat si pentru reducerea inflamatiilor minore insa nu este singurul tratament indicat in astfel de cazuri.
Asiaticii il considera un bun remediu impotriva malariei.
Acest fapt este sustinut si de afirmatiile si cercetarile oamenilor de
stiinta care spun ca multe specii de pepene amar actioneaza cu succes
impotriva malariei. De asemenea, testele legate de diabet au furnizat
informatii pretioase. Pepenele amar contine o proteina numita AMPK care regleaza intreg metabolismul si nivelul de glucoza in sange.
In principiu, pepenele amar are in compozitia sa chimica un tip de
lectina care se comporta asemanator insulinei. In acest caz, oamenii de
stiinta doresc sa gaseasca o cale de sintetizare a acestor substante
pentru a trata mai bine persoanele care sufera de diabet.
De asemenea, studiile au aratat ca sucul de pepene amar diluat cu doar 5% apa are capacitatea de a distruge cancerul de pancreas.
Cercetatorii de la Universitatea din Colorado au aratat ca dozele de
pepene amar administrate soarecilor au scazut tumorile pancreasului cu
64%, fara niciun efect secundar.














0 comentarii:
Trimiteți un comentariu