Mierea de albine este prima substanta dulce
folosita de om. Calitatile extraordinare ale mierii au importante
aplicatii in alimentatia artificiala, in alimentatia pre- si
post-operatorie, in pediatrie si ginecologie.
Ea se clasifica in miere florala, provenita din prelucrarea
nectarului si polenului cules de albine din florile plantelor melifere,
si miere de mana (extraflorala), provenita de pe alte parti ale plantei,
in afara de flori.
Sfaturi utile care te ajuta sa achizitionezi o miere de calitate
Mierea naturala se zahariseste dupa o anumita perioada de timp, exceptie facand mierea de salcam, care cristalizeaza foarte tarziu sau deloc.
Mierea naturala, cristalizata, are
cristale fine care se topesc repede in gura, pe cand mierea falsificata
cu zahar are cristale grosolane care se dizolva mai lent.
Mierea falsificata cu zaharina are gust dulce pronuntat, aproape lesinator.
Mierea naturala contine intotdeauna in suspensie
particule solide sau materii coloidale, astfel incat, pusa intr-un vas
transparent are aspect usor tulbure.
Daca gustul mierii este usor caramelizat, inseamna
ca a fost incalzita direct pe flacara pentru a fi fluidizata sau
amestecata cu zahar ars.
Daca mierea nu are aroma se poate presupune sau ca a
fost supraincalzita in scopul fluidizarii, sau provine din zahar
prelucrat de albine sau este foarte veche. In toate cazurile este fara
valoare terapeutica.
Mierea provenita de la albinele hranite cu zahar sau
cea falsificata cu glucoza industriala este mai putin dulce decat
mierea florala, iar in cazul falsificarii cu zaharina in amestec cu
glicerina, desi dulce, are reactie alcalina.
Mierea veche, ca si mierea falsificata cu zahar
invertit artificial are aciditate mai mare decat cea normala, in timp ce
mierea falsificata cu zahar neinvertit are un indice de aciditate
foarte scazut.
Mierea incalzita agresiv isi mareste aciditatea datorita descompunerii fructozei in acid formic.
Sfatul specialistului
Dr. Mirela Strant – specialist Apifitoterapie
„Mierea contine peste 400 de substante organice, care ii confera o
valoare terapeutica uriasa. Pe langa apa biologica si zaharuri
(fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza), mierea mai contine vitamine,
minerale, anumite tipuri de ceara, enzime care-i dau o valoare
terapeutica uriasa. Pentru a fi siguri ca beneficiem de calitatile
exceptionale ale mierii trebuie sa fim siguri ca dispunem de o miere de
calitate, nefalsificata, de la albine nehranite cu zahar si netratate
cu antibiotic. De asemenea, trebuie sa fim siguri ca mierea nu a fost
incalzita la o temperatura mai mare de 40 grade C, deoarece isi pierde
proprietatile terapeutice si devine toxica. Prin urmare, este foarte
important de unde cumparati mierea.“














0 comentarii:
Trimiteți un comentariu