Se spune despre calugarii de pe Muntele Athos ca sunt
renumiti pentru viata lor indelungata, de fapt pentru dieta lor sfanta
prin care ating secretul longevitatii. In medie, ei traiesc cu 10 ani
mai mult decat ceilalti greci si nu sufera de cancer, boli
cardiovasculare, Alzheimer sau diabet.
La baza acestui fapt s-ar parea ca sta dieta lor
speciala, derivata din cea mediteraneana, in care nu fac excese
alimentare, nu consuma carne si tin toate zilele de post din an.
Formula magica: 3, 3, 1
Formula
acestei diete de tip intermitent este foarte simpla, programul
alimentar fiind alcatuit din trei modele usor de urmarit pe durata unei
saptamani. Astfel, sunt trei zile de post, in care se mananca din belsug
fructe si legume, urmate de alte trei zile de moderatie, in care se
poate savura tot ce e mai bun in alimentatia mediteraneeana, inclusiv
ulei de masline, peste si chiar vin rosu, iar la final este o zi de
festin, in care se pot consuma in voie orice alimente.
Sanatate trupeasca si sufleteasca
Asadar,
cu un plan de dieta simplu, retete, meniuri si sugestii de adaptare a
ei, la care se adauga indrumari privind exercitiile fizice, meditatia si
starea de bine emotionala, dieta de la muntele Athos poate sa-ti
transforme corpul si mintea pentru a te ajuta sa slabesti, sa ai o forma
fizica buna si sa traiesti mai mult.
Dieta este potrivita celor
ce vor sa slabeasca intr-un mod sigur si sanatos, celor ce vor sa-si
pastreze supletea pentru tot restul vietii si celor inclinati sa reduca
riscul de imbolnavire.
Exemple dieta
In
mod traditional, calugarii de la Muntele Athos nu consuma deloc carne,
mananca foarte putine lactate, peste doar in zilele de ospat si beau
putin vin rosu produs local, in podgoriile de pe dealurile grecesti.
In
zilele de moderatie este permisa o alimentatie sanatoasa, in stil
mediteraneean, bazata pe alimente proaspete, sarace in grasimi. Pe langa
fructe, legume, seminte, nuci si leguminoase se pot consuma lactate,
ulei de masline, peste, fructe de mare, pui si oua. Sunt interzise insa
zaharul, alimentele procesate si carnea rosie, dar este permis consumul a
doua pahare mici de vin rosu.
Exemplu de meniu pentru o zi:
Mic dejun: piersici coapte la gratar cu iaurt grecesc
Pranz: supa de morcovi si coriandru
Cina: salata de pui cu dressing de iaurt grecesc si un pahar de vin rosu
Gustari: un patrat de ciocolata neagra, fructe si stick-uri de legume
In
zilele de post nu se pot consuma produse lactate, peste, carne, alcool,
oua sau ulei. Sunt permise doar portiile mici de fructe, legume, fructe
oleaginoase (nuci, fistic, alune, caju, migdale, nuci pecan), seminte
si leguminoase (linte, fasole, naut, mazare).
Exemplu de meniu pentru o zi:
Mic dejun: muesli
Pranz: supa-crema de linte
Cina: cartof copt cu morcovi
Gustare: un bol mic cu fructe de padure, nuci si seminte
In ziua de ospat este permis consumul oricarui aliment dorit, insa cu atentie la cantitate si la dimensiunea portiilor.














0 comentarii:
Trimiteți un comentariu