Desigur, pentru conservarea auzului este important să se evite expunerea la zgomot și medicamentele așa-zis “ototoxice” (susceptibile să afecteze auzul).
Încă din 2007 cercetători de la
Universitatea din Sydney (Australia) au constatat la femei de peste 54
de ani – cele care prezentau o deteriorare a microcirculației retinei-,
un risc crescut de pierdere a auzului pe frecvențe
joase. Aceeași echipă a constatat – după o observație de cinci ani – că
auzul a aproape 3.000 de femei și bărbați din această categorie de
vârstă era mai bun dacă mâncau pește de cel puțin două ori pe săptămână.
Studiul american apărut în septembrie
2014 are o cu totul altă anvergură, desfășurându-se timp de 18 ani pe
65.215 femei care în 1991, la începutul cercetării, aveau vârste
cuprinse între 25 și 42. Pe durata studiului, 11.606 dintre ele au
suferit alterări ale auzului. Multitudinea de date analizate le-a permis
cercetătorilor de la departamentul de biostatistică de la Harvard să
calculeze precis impactul consumului de pește, eliminând celelalte
aspecte. Potrivit dr Sharon Curhan și a colegilor săi de la Brigham and
Women’s Hospital din Boston, ‘rezultatele demonstrează faptul că unele schimbări dietetice pot contribui la reducerea riscului de pierdere a auzului’.














0 comentarii:
Trimiteți un comentariu