Vitamina C joaca un rol important in organismul nostru deorece
este un puternic antioxidant care ajuta la cresterea sistemului
imunitar, ofera protectie in bolile cardiovasculare si chiar previne
aparitia ridurilor.
Vitamina C este o vitamina solubila in apa, care
este necesara pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului.
Vitaminele solubile se dizolva in apa, resturile se elimina prin urina.
Asta inseamna ca este nevoie de un flux continuu de astfel de vitamine
in dieta zilnica.
Vitamina C este o vitamina esentiala in derularea normala a tuturor
proceselor din organism. Este foarte benefica pentru sanatate, atat in
preventia, cat si in tratarea diferitelor afectiuni furnizand totodata o
dieta variata si echilibrata.
Beneficii
1.Vitamina C ajuta la cresterea sistemului imunitar
2. Ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi din organism datorita faptului ca este un antioxidant
3. Aparare impotriva imflamatiei, infectiilor si a virusilor
4. Protejeaza organismul impotriva atacurilor de inima si a accidentului vascular cerebral
5. Promovarea dintilor si gingiilor sanatoase
6. Cresterea si repararea tesuturilor
7. Vindeca ranile si formeaza tesutul cicatrial
10. Promoveaza un stil de viata sanatos si creste speranta la viata
Unele studii evidentiaza tot mai multe beneficii ale vitaminei C, cum ar fi in prevenirea bolii Alzheimer si ateroscleroza.
De cata Vitamina C are nevoie organismul tau ?
Vitamina C nu poate fi sintetizata la nivelul organismului si de aceea trebuie adusa prin aport alimentar zilnic.
Necesarul zilnic de vitamina C este de 60-70 miligrame pe zi la
adulti, la copii de la 45-60 mg, iar la femeile insarcinate unde aportul
creste este de 80 mg. Fumatorii de aseamenea trebuie sa-si creasca
aportul zilnic de vitamina C cu pana la 35 mg pe zi.
In cazul in care nu tolerati anumite fructe si legume, un aport
suplimentar ar fi indicat mai ales in perioadele de crestere, in
sarcina, alaptare sau la varstnici.
Surse de Vitamina C
Toate fructele si legumele contin o anumita cantitate de vitamina C si anume:
Fructele cu cea mai mare cantitate de vitamina C:
Pepene galben
Fructe si sucuri de citrice, cum ar fi portocale si grapefruit
Kiwi
Mango
Papaya
Ananas
Capsuni, zmeura, afine
Lebenita
Legumele cu cele mai mari surse de vitamina C includ:
Broccoli, varza de Bruxelles, conopida
Ardei si rosii
Spanacul, frunze de nap, si alte verdeturi
Cartofi dulci
Sucul de rosii
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C sunt fructele si
legumele nefierte sau crude. Totodata, unele cereale si alte alimente
sau bauturi sunt imbogatite cu vitamina C fortificata.
Un aport insuficient de vitamina C de regula provoaca anumite dezechilibre in organism.
Carenta de vitamina C provoaca:
Anemie
Sangerarea gingiilor
Scaderea capacitatii de a lupta impotriva infectiilor
Scaderea ratei de vindecare a ranilor
Par uscat si divizat
Sensibil la lovituri
Gingivita (inflamatia gingiilor)
Sangerari nazale
Cresterea in greutate este posibila din cauza metabolismului incetinit
Duce la descuamarea pielii
Articulatii umflate si dureroase
Smaltul dintilor slabit
O forma severa de deficit de vitamina C este cunoscuta sub numele de scorbut, care afecteaza in principal, varstnicii.
Vitamina C este un antioxidant valoros ce trebuie introdus in
alimentatia zilnica pentru a beneficia la maxim de proprietatile sale. O
alimentatie bogata in fructe si legume proaspete asigura un aport
adecvat de vitamina C.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu