Analizele biochimice complexe au dovedit ca in pulpa bobului de strugure, dar mai ales in coaja si in seminte, se gasesc aproape toate vitaminele, in cantitati mai mari fiind vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitaminele D, K, E si F. Totodata, din bobul de strugure nu lipsesc cloruri, fosfati, ioduri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc, fier si seleniu, alaturi de aminoacizi, quercitine, acid malic, tartic si coenzima Q10.
De asemenea, are un continut bogat in apa (81%), datorita caruia
strugurii participa considerabil la mentinerea unei bune hidratari a
corpului si implicit a pielii.
Pentru a avea efectele terapeutice scontate, strugurii trebuie
consumati cu tot cu coaja, care, din punct de vedere medicinal,
reprezinta cea mai activa parte a strugurilor. In ea, se gasesc
taninurile, substante cu efecte astringent, cicatrizante si antiseptic
asupra pielii. Samburii si coaja strugurilor (mai ales cei rosii) contin
resveratrol, quercitina si pterostilben, antioxidanti.
Datorita acestei compozitii complexe, strugurii mentin sanatatea
ficatului, fiind un remediu impotriva litiazei biliare, benefic pentru
sanatatea rinichiului, scazand aciditatea urinei.
Strugurele este, de asemenea, un fortifiant al inimii, al vaselor
de sange, dar si al plamanilor, avand efect antiasmatic. Datorita
polifenolilor, strugurii negri protejeaza inima si previn formarea
cheagurilor de sange, reducand astfel si riscul de infarct si de
accident vascular cerebral. Strugurii rosii previn aparitia
aterosclerozei.
Strugurii fac parte din categoria celor mai energetice fructe,
avand un aport de 72 kcal/100g, aproape cat smochinele, dar mai putin
decat bananele. Continutul bogat in glucide este foarte bine asimilat de
organism, multumita prezentei vitaminei B, ceea ce duce la o
functionare corecta a sistemului muscular si nervos.
Strugurii sunt, asadar, un furnizor important de tonus, avand mari adepti printre copii si sportivi.
Consumul zilnic de struguri poate preveni degradarea memoriei, reducand riscul de a face dementa, inclusiv Alzheimer.
Totodata, consumul de struguri are un efect anticancerigen datorita
continutului in procianidine. Procianidinele tip B, dar mai ales
compusii cu fosfor ai acestora, prezenti in strugurele alb, au un efect
deosebit de puternic asupra intaririi capacitatii de lupta a
organismului cu factorii toxici externi.
Trateaza guta, favorizand eliminarea acidului uric, cel care
impiedica functionarea normala a articulatiilor. In acest scop,
recomandate sunt soiurile de culoare verde si galbena.
De asemenea, regleaza tensiunea arteriala si depunerile de grasimi,
crescand totodata rezistenta oaselor, facilitand astfel si echilibrul
hidroelectricitatii organismului si favorizand cresterea la varsta
copilariei.
Strugurii sunt foarte bogati in fibre si minerale, drept pentru
care sunt un veritabil laxativ, mai ales cei negri. Grabesc eliminarea
produsilor incomplet metabolizati ce pot deveni toxici pentru organism,
au efect diuretic, drenand lichidele ce contin toxine din organism, au
efect antiinflamator asupra articulatiilor, regleaza temperatura
corporala, fiind chiar si un bun antifebril.
Consumul regulat de struguri negri previne aparitia leziunilor
retiniene si a degenerescentei maculare. Aceasta datorita aportului de
resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali
cunoscuti, dar si de picnogenol — al doilea antioxidant exogen ca forta,
precum si continutului de licopen, luteina, dar si de bioflavonoide.
S-a mai constatat ca mirosul si gustul, vederea si auzul se imbunatatesc semnificativ dupa o cura cu struguri.
Prin toate aceste efecte, strugurii sunt considerati un eficient
medicament natural, atat in profilaxii si tratamentul a 85 de boli, fara
a mai pune la socoteala efectul antiinfectios impotriva a zeci de
germeni patogeni. Datorita acestor calitati de medicament universal,
consumul regulat de struguri poate creste considerabil speranta de
viata.
Pe langa toate aceste aspecte, recent au fost descoperite unele
noi, care fac din strugure un real remediu impotriva imbatranirii.
Strugurele este unul dintre fructele cele mai bogate in substante
sanatoase, multe dintre acestea actionand asupra mecanismelor de
incetinire a imbatranirii. Substantele din bobul de strugure alb, cum ar
fi unii derivati heterociclici ai unor aminoacizi, pot ajuta o mare
parte din celule sa nu se uzeze.
Cand vine vorba de ingrijirile antirid, strugurii sunt bine
pozitionati in ierarhia ingredientelor. Semintele lor sunt foarte
eficace impotriva imbatranirii si lupta impotriva radicalilor liberi,
fiind foarte folositi in lumea cosmeticelor. In plus, vitamina PP,
prezenta in struguri, este excelenta pentru ten si pentru prelungirea
bronzului.
Substantele din struguri, in special din cei rosii si negri, pot combate eficient infectiile virale si au efect antibacterian.
Extractul din samburii de struguri rosii apara organismul de radiatii, prelungeste viata organismului, fiind un veritabil elixir al tineretii. Substante precum quercitina si elagenina din coaja strugurilor au un puternic efect antitumoral. Consumul a peste un kilogram de struguri pe zi previne metastaza.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu