Strugurii ne protejeaza inima

Analizele biochimice complexe au dovedit ca in pulpa bobului de strugure, dar mai ales in coaja si in seminte, se gasesc aproape toate vitaminele, in cantitati mai mari fiind vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitaminele D, K, E si F. Totodata, din bobul de strugure nu lipsesc cloruri, fosfati, ioduri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc, fier si seleniu, alaturi de aminoacizi, quercitine, acid malic, tartic si coenzima Q10.

De asemenea, are un continut bogat in apa (81%), datorita caruia strugurii participa considerabil la mentinerea unei bune hidratari a corpului si implicit a pielii.

Pentru a avea efectele terapeutice scontate, strugurii trebuie consumati cu tot cu coaja, care, din punct de vedere medicinal, reprezinta cea mai activa parte a strugurilor. In ea, se gasesc taninurile, substante cu efecte astringent, cicatrizante si antiseptic asupra pielii. Samburii si coaja strugurilor (mai ales cei rosii) contin resveratrol, quercitina si pterostilben, antioxidanti. 

Datorita acestei compozitii complexe, strugurii mentin sanatatea ficatului, fiind un remediu impotriva litiazei biliare, benefic pentru sanatatea rinichiului, scazand aciditatea urinei.

Strugurele este, de asemenea, un fortifiant al inimii, al vaselor de sange, dar si al plamanilor, avand efect antiasmatic. Datorita polifenolilor, strugurii negri protejeaza inima si previn formarea cheagurilor de sange, reducand astfel si riscul de infarct si de accident vascular cerebral. Strugurii rosii previn aparitia aterosclerozei.

Strugurii fac parte din categoria celor mai energetice fructe, avand un aport de 72 kcal/100g, aproape cat smochinele, dar mai putin decat bananele. Continutul bogat in glucide este foarte bine asimilat de organism, multumita prezentei vitaminei B, ceea ce duce la o functionare corecta a sistemului muscular si nervos.

Strugurii sunt, asadar, un furnizor important de tonus, avand mari adepti printre copii si sportivi.

Consumul zilnic de struguri poate preveni degradarea memoriei, reducand riscul de a face dementa, inclusiv Alzheimer.

Totodata, consumul de struguri are un efect anticancerigen datorita continutului in procianidine. Procianidinele tip B, dar mai ales compusii cu fosfor ai acestora, prezenti in strugurele alb, au un efect deosebit de puternic asupra intaririi capacitatii de lupta a organismului cu factorii toxici externi.

Trateaza guta, favorizand eliminarea acidului uric, cel care impiedica functionarea normala a articulatiilor. In acest scop, recomandate sunt soiurile de culoare verde si galbena. 

De asemenea, regleaza tensiunea arteriala si depunerile de grasimi, crescand totodata rezistenta oaselor, facilitand astfel si echilibrul hidroelectricitatii organismului si favorizand cresterea la varsta copilariei.

Strugurii sunt foarte bogati in fibre si minerale, drept pentru care sunt un veritabil laxativ, mai ales cei negri. Grabesc eliminarea produsilor incomplet metabolizati ce pot deveni toxici pentru organism, au efect diuretic, drenand lichidele ce contin toxine din organism, au efect antiinflamator asupra articulatiilor, regleaza temperatura corporala, fiind chiar si un bun antifebril.

Consumul regulat de struguri negri previne aparitia leziunilor retiniene si a degenerescentei maculare. Aceasta datorita aportului de resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti, dar si de picnogenol — al doilea antioxidant exogen ca forta, precum si continutului de licopen, luteina, dar si de bioflavonoide.

S-a mai constatat ca mirosul si gustul, vederea si auzul se imbunatatesc semnificativ dupa o cura cu struguri.

Prin toate aceste efecte, strugurii sunt considerati un eficient medicament natural, atat in profilaxii si tratamentul a 85 de boli, fara a mai pune la socoteala efectul antiinfectios impotriva a zeci de germeni patogeni. Datorita acestor calitati de medicament universal, consumul regulat de struguri poate creste considerabil speranta de viata.

Pe langa toate aceste aspecte, recent au fost descoperite unele noi, care fac din strugure un real remediu impotriva imbatranirii.

Strugurele este unul dintre fructele cele mai bogate in substante sanatoase, multe dintre acestea actionand asupra mecanismelor de incetinire a imbatranirii. Substantele din bobul de strugure alb, cum ar fi unii derivati heterociclici ai unor aminoacizi, pot ajuta o mare parte din celule sa nu se uzeze.

Cand vine vorba de ingrijirile antirid, strugurii sunt bine pozitionati in ierarhia ingredientelor. Semintele lor sunt foarte eficace impotriva imbatranirii si lupta impotriva radicalilor liberi, fiind foarte folositi in lumea cosmeticelor. In plus, vitamina PP, prezenta in struguri, este excelenta pentru ten si pentru prelungirea bronzului.

Substantele din struguri, in special din cei rosii si negri, pot combate eficient infectiile virale si au efect antibacterian.

Extractul din samburii de struguri rosii apara organismul de radiatii, prelungeste viata organismului, fiind un veritabil elixir al tineretii. Substante precum quercitina si elagenina din coaja strugurilor au un puternic efect antitumoral. Consumul a peste un kilogram de struguri pe zi previne metastaza.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu