Aroma migdalelor este incomparabilă pentru
orice prăjitură. Dar gustosul sâmbure are multe alte calităţi pe care
medicina naturistă le foloseşte din plin: de exemplu, protejează inima
şi creierul, stimulează imunitatea şi îţi furnizează energie când eşti
obosită şi stresată.
Lista compușilor care dau o valoare nutrițională excepțională
migdalelor este foarte bogată: vitamina E, vitamine din complexul B,
Omega 6, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, fier, calciu, acid
folic, proteine şi fibre. 20 de migdale (circa 40 de grame) consumate
zilnic acoperă 12% din necesarul de proteine ale organismului şi 35% din
cel de vitamina E, antioxidantul care previne cancerul. În plus,
aceeaşi cantitate de migdale conţine echivalentul de calciu al unui
sfert de ceaşcă de lapte. Lucrurile sunt confirmate de numeroase studii
care demonstrează că un consum zilnic de migdale contribuie la
energizarea organismului, cât şi la prevenirea unor maladii grave de
tipul cancerului.
Un protector al inimii
Un studiu american arată că persoanele care mănâncă migdale zilnic îşi
reduc la jumătate riscul de infarct, faţă de cele care nu le includ în
alimentaţie. Acest lucru este pus pe seama conţinutul ridicat de
potasiu, de magneziu, de grăsimi mononesaturate şi de vitamina E al
migdalelor. În plus, migdalele contribuie la reducerea nivelului de
colesterol „rău“ din sânge, dar şi la prevenirea diabetului zaharat, un
factor major de risc în apariţia bolilor de inimă. Astfel, cele mai noi
studii arată că migdalele contribuie la combaterea obezităţii şi
îmbunătăţesc răspunsul organismului la insulină, normalizând nivelul
glicemiei din sânge.
Tonic pentru creier
Migdalele au un conţinut ridicat de acizi graşi esenţiali Omega 6 şi de
fosfor, aceşti nutrienţi fiind esenţiali pentru dezvoltarea şi
funcţionarea creierului. Astfel, ele stimulează celulele cerebrale,
fiind recomandat să fie incluse în alimentaţia copiilor. De altfel, este
bine ca şi femeile însărcinate să consume zilnic migdale, datorită
conţinutului de acid folic, care s-a dovedit a fi un nutrient important
pentru a preveni naşterea prematură sau afecţiunile congenitale la făt.
Scut împotriva virusurilor
Studii recente au arătat că migdalele ne feresc de infecţiile virale,
inclusiv de răceală şi de gripă. Această calitate se datorează
substanţelor din pieliţa migdalelor care stimulează sistemul imunitar.
Mai exact, acestea îmbunătăţesc capacitatea celulelor albe de a detecta
virusurile şi cresc capacitatea mecanismelor de apărare de a împiedica
multiplicarea virusurilor.
Dau strălucire părului şi pielii
Migdalele înfrumuseţează pielea şi părul, dar în acelaşi timp ne ajută
să ne păstrăm dinţii sănătoşi. Toate aceste beneficii vin din conţinutul
ridicat de vitamina E, de acizi graşi Omega 6 şi de calciu. Pentru
hidratarea şi tonifierea pielii se recomandă mai ales masajul cu ulei de
migdale.
Favorizează digestia
Concentraţia ridicată de proteine, de fibre şi de grăsimi
mononesaturate face ca migdalele să stimuleze digestia şi să ajute la
combaterea constipaţiei. În plus, ele accelerează metabolismul şi dau
rapid senzaţia de saţietate, putând fi incluse cu succes în dietele de
slăbit. Atenţie, însă! Doza zilnică recomandată este de 40 de grame de
migdale, pentru că au un indice caloric crescut.
E bine să ştii!
Migdalele conţin triptofan, un aminoacid esenţial utilizat de creier
împreună cu vitamina B6. Triptofanul acţionează ca un antidepresiv.
15-20 de sâmburi de migdale pe zi reprezintă cantitatea optimă de care
ai nevoie. Interdicție au doar persoanele cu pietre la rinichi şi cele
cu disfuncţii biliare!














0 comentarii:
Trimiteți un comentariu