Alimentele ne pot fi aliati de toata increderea sau inamici atunci cand vine vorba de a ne pastra dintii sanatosi
cat mai mult timp. De aceea este important sa stim ce alimente sa
consumam sau sa evitam pentru a preveni dureri, patari ale smaltului,
chiar ruperea dintilor. In calitate de specialist in cadrul campaniei
Zambeste Romania, care aduce informatii si solutii pentru o mai buna
igiena orala, atrag atentia asupra faptului ca ingrijirea dintilor se
realizeaza si prin alimentele pe care le consumam, nu doar prin
interventia specialistului sau produselor dedicate.
Cele bune sa se adune!
Regula de baza: in general, ce ne face bine la dinti, ne face bine la sanatate.
1. V-ati intrebat de ce sunt atat de bune merele pentru
dantura? Raspunsul este foarte simplu si... logic. Nu doar merele, ci
oricare fructe sau legume au un continut marit de apa care dilueaza
continutul de zaharuri si stimuleaza productia de saliva. In consecinta,
se realizeaza o spalare mai buna a particulelor de mancare, se
diminueaza aciditatea fructelor si poti lupta mai eficient cu cariile.
2. Apa -
la fel ca saliva, apa ne ajuta sa clatim zaharurile si acidul de pe
dinti. Totodata, contine fluor sau minerale ce fortifica dintii si ii
protejeaza de eroziune. Fluorul se gaseste si in pasta de dinti pentru
adulti, cea pentru copii neavand in general fluor pentru a evita
acumularea unei cantitati mai mare decat poate corpul celor mici sa
asimileze.
3. Laptele si branzeturile -
laptele si branzeturile sunt principala sursa de calciu din alimentatia
noastra, iar calciul este principalul mineral care ne intareste dintii
si oasele. Mai mult, anumite minerale din branza repara smaltul dintilor
ce poate fi crapat de la bauturi sau alimente acide, de la alimente
dure sau diferenta de cald si rece.
4. Salatele -
spanacul, rucola si orice tip de salata verde sunt bogate in fier si ne
ajuta sa tinem colesterolul sub control, ajuta digestia, dar, poate cel
mai important, necesita masticatie mai mult decat alte alimente.
Astfel, ne curatam dintii in timp ce mancam pentru ca aceste salate
contin multa apa si, in acelasi timp, producem multa saliva.
5. Capsunile -
vine sezonul lor si ne bucuram sa va spunem ca acestea sunt un mare
aliat al zambetului sanatos; contin acid malic, un inalbitor natural
pentru dinti. Atentie insa ca semintele lor pot intra intre dinti si pot
fi greu de indepartat. Asigura-te ca ai ata dentara pentru o curatare
corecta!
Cele rele sa se spele!
Regula de baza: daca pateaza fata de masa, iti va pata si dintii.
6. Oricare dintre dulciurile tari, cu zahar, de la bomboane,
acadele, dropsuri mentolate, sau caramele contine foarte mult zahar,
unele se lipesc de dinti si favorizeaza aparitia bacteriilor si
cariilor. In plus, exista tentatia de a le mesteca, ceea ce poate duce
la craparea dintilor sau dislocarea prombelor. In aceeasi categorie
intra si fructele uscate, care adera la dinte.
7. Covrigii -
alegem uneori covrigii pentru o gustare pentru ca ne gandim ca nu sunt
dulci si nu ne afecteaza dintii. Insa carbohidratii din covrigi sau
biscuiti se transforma in zaharuri foarte repede in cavitatea bucala
afectand smaltul dintilor. In plus, covrigii si in general produsele din
coca raman lipite de dinti si favorizeaza aparitia bacteriilor si,
implicit, a cariilor. In aceeasi categorie intra si chipsurile din
cartofi sau cartofii prajiti.
8. Vinul -
rosu sau alb, ambele coloreaza si dauneaza smaltului, fiind si unele
dintre alimentele ce contin acid eroziv. De fapt, o regula foarte simpla
ne spune ca acele alimente care pateaza fata de masa si ingrijoreaza o
gospodina ne vor pata la fel de tare si dintii. In aceeasi categorie
intra si cafeaua sau ceaiul negru!
9. Muraturile -
greu de crezut, dar muraturile afecteaza smaltul puternic, din cauza
aciditatii lor rezultate in urma conservarii, cauzand in unele cazuri
uzura mai rapida a dintelui. E recomandat sa nu mancam muraturi mai mult
de o data pe zi si atunci cu un aliment care sa compenseze aciditatea.














0 comentarii:
Trimiteți un comentariu